Bu sene İstanbul birbirinden güzel sanatsal aktiviteye ev sahipliği yapıyor. Tabii ki ben de bunları yakından takip etmeye çalışıyorum. Bunlardan bazılarını sizlerle de paylaşmak istiyorum.
Yakın zamanda gezdiğim sergilerden birisi Akbank Sanat’ta yer alan Sanat Rastlantısı/ Rastlantının Sanatı adını taşıyan çalışma. Adından da anlaşılacağı gibi rastlantı kelimesini irdelememiz gerekiyor aslında biraz. Sanatın kendisini bir rastlantı olarak ele alınıyor aslında bu çalışmada. Serginin küratörü Hasan Kahraman’ın da dediği gibi “Sanat daima bir rastlaşmadır. Çünkü, güzellikle buluşma anıdır sanat!”
Gelin bütün bunları biraz da sergide yer alan çalışmalar üzerinden inceleyelim.
En beğendiğim çalışmalardan birisi bu oldu diyebilirim. Ardan Özmenoğlu’na ait bu eserin adı Beauty Bubbles. Günümüz dünyasında artık hiçbir şey kalıcı değil. Arkadaşlıklar, duygular, yaşanılanlar… Bütün bunlara bir gönderme bulunmakta. Kapitalist sistem içerisinde bütün her şey sadece isim olarak var. Güzellik de bunlardan birisi. Sanatçı sakızın oluşturduğu balonla buna işaret ediyor aslında.
Sanat Rastlantısı / Rastlantının Sanatı
Renklerle büyümüş bir kuşak. Renklerin üzerine basarak ve dokunarak oyuna devam etme çabası. Bunu hayatta kalma çabası üzerinden yorumlayan sanatçı hepimizin bildiği Twister oyununa farklı bir açılım getiriyor.
Kadınların hikayesi çay bardakları üzerinden ancak bu kadar güzel yansıtılabilirdi. Her daim ezilen, hor görülen, herkesten ve her şeyden daha çok çalışmasına rağmen asla beğenilmeyen Anadolu kadınının tarifi daha nasıl olabilir ki? Hele hele ki erkeklerimizin zamanlarının büyük bir çoğunluğunu kahvehanelerde çay içip, oyun oynayarak geçirdiklerini düşünürsek.
Hızla değişen günümüz dünyasından sanat ve sanatçı kavramları da farklılaşma. Makineleşen dünyayla birlikte sanatçılar da birer makine olmuş durumda aslında. Sürekli bir üretim içerisinde olan ve daha fazlası beklenen birer robot. İşte tam olarak buna işaret etmiş Seydi Murat Koç. Farklı zamanlarda ortaya çıkardığı ancak asla tamamlayamadığı çalışmalarıyla farklı bir “ürün” çıkarmış ortaya.
Sergiyi gezenlerin katılımına izin veren bütün çalışmaları çok zevkli ve başarılı buluyorum. Bunlardan birisi de oyun teması üzerinden hazırlanmış bu eser. Renklendirilmiş küpler aslında rastlantının ta kendisi.